Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin vychází z předpokladu, že správné trávení jednotlivých druhů potravin se odvíjí na základě geneticky daných dispozic, jež lze určit pomocí krevní skupiny. Tato dieta vyzdvihuje individualitu a pro každou krevní skupinu představuje druhy potravin, které jsou pro ni vhodné ke konzumaci a které nikoliv.

Jak dlouho se dieta podle krevních skupin dodržuje?

Nejde o krátkodobou záležitost, ale celkovou změnu životního stylu a stravování, čili doba dodržování této diety není pevně určena.

Kolik lze pomocí diety podle krevních skupin shodit?

Lze shodit několik kilogramů týdně a posléze si váhu dlouhodobě udržovat.

Pro koho je dieta podle krevních skupin vhodná?

Dietu podle krevních skupin může zahájit každý, kdo potřebuje redukovat hmotnost. Je však třeba počítat s tím, že nejde o časově ohraničenou dietu, ale trvalou změnu stravovacích zvyklostí.

Jak dieta podle krevních skupin funguje?

Vše se točí okolo lektinů, které se vyskytují v potravinách a mohou dle tvůrce diety negativně působit na organismus, pokud se nesnesou s danou krevní skupinou. Každá krevní skupina má prý totiž jiný stupeň snášenlivosti vůči lektinům. Tato teorie však nikdy nebyla zcela vědecky ověřena a je tedy příhodnější se poohlédnout po mnohem prozaičtějších příčinách efektu redukce váhy. U všech skupin je jídelníček sestaven tak, že je vypuštěna některá jeho složka s vyšší kalorickou hodnotou, například přílohy, mléčné výrobky a uzeniny, což lze považovat za běžné doporučení odborníků na dietologii. Díky omezení vysokoenergetických potravin dochází logicky k hubnutí.

Jaké potraviny jsou při dietě podle krevních skupin povoleny?

Jaké potraviny jsou při dietě podle krevních skupin zakázány?

Jaká jsou pozitiva diety podle krevních skupin?

Jaká jsou negativa/rizika diety podle krevních skupin?

Jak zmírnit negativa/rizika diety podle krevních skupin?

Ideální je upravit jídelníček podle obecných doporučení dietologů (tedy přidat i některé potraviny pro danou skupinu nevhodné a naopak některé z dietologického hlediska nepřijatelné vypustit), tedy více zeleniny a vlákniny, dodržovat pitný režim, vyhnout se tučným pokrmům a přílišnému množství soli a koření.