Nízkobílkovinná dieta
Cílem nízkobílkovinné diety je nejen snížit objem přijatých bílkovin, ale také v maximální míře omezit konzumaci soli a všech potravin, které ji obsahují. Bílkoviny jsou ve stravě zachovány, ale jsou redukovány na vysoce kvalitní živočišné bílkoviny.
Jak dlouho se nízkobílkovinná dieta dodržuje?
U nemocných určí ošetřující lékař; u zdravých by měla též proběhnout konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou dobu dodržování. Může jít o několik týdnů, ale i delší časové období.
Kolik lze pomocí nízkobílkovinné diety shodit?
Ač není přímo určena k redukci váhy, jejím vedlejším účinkem může být i úbytek na váze v rozmezí několika jednotek až desítek kilogramů podle délky dodržování.
Pro koho je nízkobílkovinná dieta vhodná?
Dieta je speciálně určena pro pacienty s ledvinovými onemocněními (koliky, selhání ledvin, chronické potíže). Nicméně díky tomu, že jde o stravu velmi dietní a při její redukční úpravě i nízkokalorickou, logicky dochází k úbytku váhy, proto ji mohou vyzkoušet i lidé s nadváhou.
Jak nízkobílkovinná dieta funguje?
Snížení soli a příjmu bílkovin přímo souvisí s fungováním ledvin. Ty jsou totiž jakousi přirozenou čističkou organismu – vylučují z těla všechny škodliviny a odpadní látky, produkují moč a filtrují krev. Pokud jsou ledviny jakkoli poškozeny nebo jejich funkce je nedostatečná, je potřeba snížit jejich zatížení, a to tak, že ve stravě ubereme látky, které ledviny musí náročně zpracovávat. Mezi ně patří hlavně sůl a bílkoviny. Při snaze o redukci váhy může mít nízkobílkovinná dieta výhody v omezení soli, která v těle zadržuje vodu (pak vypadáme silnější), a snížení bílkovin znamená především omezení tučných bílkovinných pokrmů (tučná masa, sýry, tučné mléčné výrobky) a současně zmenšení porcí, což pochopitelně vede k nižšímu energetickému příjmu a hubnutí.
Jaké potraviny jsou při nízkobílkovinné dietě povoleny?
Vhodné je konzumovat rýži, brambory, pečivo, některé druhy zeleniny (květák, mrkev, zelený salát, zelí), ovoce (čerstvé i v podobě kompotu), maso a mléčné výrobky v omezeném množství. Dovolené jsou čaje bylinné (ovšem jen ty vhodné), černé i zelené.
Jaké potraviny jsou při nízkobílkovinné dietě zakázány?
Naprosto nevhodné jsou uzeniny, tučné sýry, slané pečivo, koření, sladkosti, příliš tučné nebo kyselé pokrmy. Omezeno je mléko a maso. Zákaz alkoholu je samozřejmostí u všech diet.
Jaká jsou pozitiva nízkobílkovinné diety?
- Omezení soli. Méně soli znamená méně chuti, ale zase více zdraví. Sůl obecně není prospěšná.
- Menší zatížení orgánů. Díky omezení bílkovin a soli si uleví játra, ledviny i močový měchýř.
Jaká jsou negativa/rizika nízkobílkovinné diety?
- Méně chuti. Díky omezení solení a některých potravin je strava chuťově chudá.
- Dieta je primárně určena nemocným. Dieta slouží především nemocným; redukce je vedlejším produktem. Některé živiny je třeba doplňovat výživovými tabletami předepsanými lékařem.
- Jo-jo efekt. Po radikálním ukončení se ztracená kila navracejí zpět.
Jak zmírnit negativa/rizika nízkobílkovinné diety?
Pokud nebudeme konzultovat nízkobílkovinnou dietu s lékařem, můžeme si přivodit i poměrně značné zdravotní komplikace. Je vždy nutné se před jejím započetím poradit s příslušným odborníkem.